Dersom du røyker eller snuser har du garantert lagt merke til at designet ser veldig annerledes ut i dag enn det gjorde for noen år tilbake. Dette er en direkte konsekvens av at myndighetene i Norge har bestemt at røykpakker, snusbokser og tobakksemballasje skal virke minst mulig tiltrekkende, i et forsøk på å få nordmenn til å slutte med sine usunne og avhengighetsskapende uvaner. Men har egentlig de nye pakningene den effekten politikerne først håpte på? Bryr forbrukerne seg overhodet? Dette skal vi se litt nærmere på nå.
Hva er annerledes på røykpakker og tobakksemballasje?
Før i tiden hadde både tobakk og sigaretter i Norge det originale designet som produsentene stod bak. For eksempel ville Petterøes ha en lys blå pakke med et rødt stempel med en bulldog. Marlboro hadde sine lett gjenkjennelige pakninger med hvite og røde detaljer. I dag har all emballasje for sigaretter og rullings i Norge fått det samme brun-grønne designet. Og ikke nok med det, på pakningene kan du nå se bilder av kreftsvulster og andre skader tobakksrøyking kan påføre kroppen. De fleste er klar over at det ikke er sunt å røyke, men hjelper skremselspropagandaen?
Forbrukerne er avhengige av nikotin, ikke design
Ikke overraskende har ikke forbruket av tobakk blitt redusert etter at politikerne med Bent Høie i spissen bestemte at tobakksemballasje skulle standardiseres og selges i «stygge» forpakninger. Dette kan nok ha sammenheng med at de fleste som røyker er avhengige av nikotin, og at designet på emballasjen har mindre å si. Vi tror nok likevel at bildene av kroppslige skader vekker mer avsky enn glede blant forbrukerne, men kanskje ikke nok til å få dem til å slutte å røyke. Nikotin er tross alt sterkt avhengighetsskapende, noe design ikke kan sies å være.
Snusboksene da?
Også dem som snuser i Norge har fått kjenne på politikernes vrede. De ellers så fine og fargerike snusboksene selges nå i standardiserte bokser med den samme gusjegrønne fargen som røykpakkene. Snusboksene er riktignok uten skrekkelige bilder av kroppslige skader, noe som nok skyldes at det ikke er forsket like mye på eventuelle skadevirkninger av snusing. Men heller ikke snus-brukere har latt seg skremme av det nye designet. Dessuten er det enkelt å ta snusen (eller røyken) opp i penere beholdere, pakker eller ekser etter at de er kjøpt.
Er designet egentlig så stygt, da?
Faktisk er det mange som mener at det nye designet slettes ikke er så stygt som politikerne sannsynligvis håpte på at det skulle bli. Den mørke grønnlige fargen har tvert imot vært ganske trendy de siste årene, og designstudenter har gitt emballasjen mye skryt. Som alt annet handler design mye om smak og behag, og selv om mange mener at fargen Pantone 448C er verdens styggeste (den skal visstnok gi assosiasjoner til ord som skitten, død og stygg), er det mange som mener den gjør snusing og røyking enda mer attraktivt. Smaken er virkelig som baken!
Må vi gi den nye emballasjen mer tid?
De nye snus- og røykpakkene ble solgt fra og med 1. juli 2018, og nå, mer enn et år senere, har vi ikke sett store effekten av det. Helsedirektoratet mener at vi bare må gi det litt mer tid, og at snuserne og røykerne kommer til å mislike det nye designet på sikt, og dermed slutte å røyke. Hvorvidt dette virker sannsynlig er opp til hver enkelt å bedømme, men det kan nok virke som at dette var et mislykket prosjekt fra myndighetenes side. Det vil nok tiden vise.